19 Απριλίου 2011

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ THESSALONISTAS!

Η καταγωγή μου είναι από τη Θεσσαλονίκη...


Ορισμένοι το ξέρετε, κάποιοι το έχετε διαπιστώσει, κάποιοι το μαθαίνετε τώρα. Ελάχιστη σημασία έχει, ούτως ή άλλως. 


Η γειτονιά μου είναι πολύ άσχημη. 
Μένω κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε μια κακόφημη συνοικία, με μεγάλη εγκληματικότητα, πορνεία, συμμορίες, αστέγους, εγκαταλειμμένα κτίρια και αφόρητη βρωμιά. 


Όταν ήμουν μικρή, πίστευα ότι όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του κόσμου έμοιαζαν με το δικό μας, εδώ στη Θεσσαλονίκη. 


Λογικά θα ήταν βρώμικοι, θα μύριζαν ούρα και κλεισούρα, θα έδιναν στέγη σε άστεγους, θα είχαν σπασμένα παράθυρα, ξεχειλωμένα ταβάνια, καλώδια θα κρέμονταν. 
Νόμιζα πως ο αύλειος χώρος τους θα ήταν σαν το δικό μας, δηλαδή, πολλά λεωφορεία στη σειρά, λακούβες στο οδόστρωμα, μαραμένα άνθη σε σπασμένες τσιμεντένιες γλάστρες, τρύπες και εργοτάξια του μετρό, σκόνη, ψόφια ποντίκια δεξιά και αριστερά, ξύλινα παραπήγματα - καταφύγια μεταναστών και πολλά πολλά άλλα... 


Μέχρι που πήγα


 στο Άμστερνταμ και είδα αυτό 

στις Βρυξέλες και είδα αυτό

στο Παρίσι και είδα αυτό

στη Ζυρίχη και είδα αυτό

στο Λιντς και είδα αυτό

καθώς και σε άλλες πολλές πόλεις που είναι περιττό να αναφέρω μιας και θεωρώ ότι πιάσατε το νόημα της ανάρτησής μου!

Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι πρέπει να αλλάξει στην αισθητική μας για να πάψουμε να ζούμε μέσα σε μια αφόρητα μίζερη καθημερινότητα.

Την έμπνευση γι' αυτή την αδιάφορη ανάρτηση την πήρα από αυτούς εδώ, τους Thessalonistas, που με τις φιλότιμες παρεμβάσεις τους προσφέρουν πινελιές καθαριότητας και καλαισθησίας στην άσχημη τούτη πόλη μας! 
Μπείτε στο πανέμορφο και λιτό blog τους για να δείτε τον κόπο που ρίχνουν και την αγάπη που έχουν για τη Θεσσαλονίκη μας. 

Να και δυο - τρεις φωτογραφίες από το βάψιμο των λαμαρίνων του μετρό μπροστά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17 Απρίλη. 





Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα! 

Καλή εβδομάδα σε όλους, 
σας φιλώ! 

υγ: Αν δε προλάβω να ξαναγράψω από Ελλάδα, τα λέμε μετά την Ολλανδία...

12 σχόλια:

  1. Πολύ καλά να περάσεις βρε στο Αμστελόδαμο!!!

    Πάντως, χωρίς ουσιαστικά να διαφωνώ γενικά με όσα λες, να σημειώσω ότι η κατάσταση της εγκληματικότητας στο σταθμό του Άμστερνταμ ή της Ρώμης δεν είναι τραγικά καλύτερη από της Θεσσαλονίκης. Μπορεί το κτήριο να είναι πιο φαντεζί, αλλά οι συνοικίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχχχχ, αλίμονο. Εκεί έχουν κράτος βρε όμορφη. Που νοιάζεται ν΄αποδώσει αυτά που παίρνει από τους πολίτες, στους πολίτες. Εδώ? Μην απαντήσω γιατί είμαι και κυρία.
    Καλημέρες και φιλιά. Να περάσεις τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρελαινομαι για πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να ομορφύνουν τις πόλεις! Πολύ όμορφη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επειδη ειμαι απο θεσσαλονικη και την ποναω σε καθε χιλιοστο της, παρ οτι μενω σε γειτονια που δεν εχει τα προβληματα που προανεφερες νομιζω οτι οι θεσσαλονικεις τα τελευταια χρονια νοιαζονται περισσοτερο για το τι θα βαλουν για να βγουνε για καφε στην αριστοτελους παρα για ολα τα υπολοιπα.

    δεν μου φταιει ουτε ο δημαρχος, ουτε η κυβερνηση, ουτε η καθαριοτητα, οι ιδιοι οι θεσσαλονικεις φταιμε και αυτο ειναι που με πειραζει.

    καλο ταξιδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η θεσσαλονικη εχει τοσες πολλες προοπτικες να γινει μια σπουδαια πολη στο μελλον...ελπιζω να προλαβω να δω αυτην την μεγαλη αλλαγη στην θεσσαλονικη που τοσο αγαπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι όλοι μας, από τον πιο μεγάλο ως τον πιο μικρό, να βάζαμε το λιθαράκι μας για καλαίσθητες και καθαράς πόλεις! Τι περιμένεις όμως χρυσή μου; Το ψάρο βρωμάει από το κεφάλι, δε λένε; Να δούμε πότε θα γίνουμε ανθρώποι σε τούτη την χώρα...
    Καλώς να πας κι όλα να σου πάνε καλά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ειναι να ομορφεινουμε την πολη μονοι μας,τοτε γιατι πληρωνουμε δημοτικα τελη.Με τους χιλιαδες δημοτικους υπαλληλους που εχουμε,επρεπε να ηταν κουκλα η πολη μας.Ολοι οι δημαρχοι μονο για την Αριστοτελους,την Τσιμισκη και την παραλιακη ενδιαφερονται...
    Οσο για την εγκληματικότητα στην περιοχη θα συμφωνησω με παραπανω σχολια που λενε οτι και εξω συμβαινει το ιδιο σε μερικους σταθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχήν διαφωνώ μαζί σου που κρίνεις την ανάρτησή σου ως "αδιάφορη".
    Δεν τη βρίσκω καθόλου αδιάφορη. Τουναντίον.
    Καλό ταξίδι - ρούφα εικόνες, κλέψε ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πέρνα μετά από το blog μου να πάρεις ένα βραβείο...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καταραχας αμα το κανω το ταξιδακι μου στην Αγγλια τον χειμωνα, θα επισκεφτω σιγουρα το Αμστερνταμ που μου εχουν πει οτι ειναι συγκλονιστικοοοοοοοοοοοοοο. Ως θεσσαλονικιος παντως γελασα πολυ που πιστευες οτι ολοι οι σιδηροδρομικοι σταθμοι θα ηταν οπως εδω χαχαχαχαχχαχχααχαααα ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ? χριστε μου χαχαχαχαχαχαχχαχχαχ. Να περασεις τελειαααααααααααααααα και φερε φωτογραφιες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τη γνώμη σας παρακαλώ!