9 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ

Αυτή η εβδομάδα εξελίσσεται υπέροχα από άποψη καιρού! 

Επιτέλους, ήλιος μετά από τόσες βροχές! Στο σχολείο απλώνεται μια ευχάριστη διάθεση ανάμεσα στους δασκάλους και στα παιδάκια και αυτή η αύρα με συνοδεύει ολόκληρη την ημέρα! Ούτε γκρίνιες, ούτε μιζέρια, ούτε παράπονα! 

Μα, πόσο μπορεί μια ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα να επηρεάσει την ψυχολογία! 

Το πρωί λοιπόν, ένας μαθητής μου, καθώς πάλευε με τις σύνθετες λέξεις σε μια άσκηση της γλώσσας, σήκωσε το βλέμμα, κοίταξε ίσια τον ήλιο που τον χτυπούσε μέσα στα μάτια - μιας και οι ακτίνες του έλουσαν όλη την τάξη από το παράθυρο - και με πολύ νάζι μου ζήτησε να πάμε έναν περίπατο! 

Το πρότεινα αργότερα στον καλό μας το διευθυντή και μάλλον αύριο θα κάνουμε μια βόλτα στο χωριό, περίπου 1,5 ωρίτσα, με τη μορφή εκπαιδευτικής εκδρομής. Δηλαδή, θα χωριστούμε σε ομάδες των 10 ατόμων και θα φωτογραφήσουμε τις όμορφες γωνίες του χωριού μας! Μετά θα φτιάξουμε μια ωραία γωνιά στην ιστοσελίδα του σχολείου μας στην οποία θα αναρτήσουμε τις εικόνες και τα παιδιά θα γράψουν όμορφες λεζάντες! 

Μιας και ο καιρός είναι τόσο ωραίος θυμήθηκα τον εαυτό μου να είναι παιδί όταν η δικιά μου δασκάλα, η κυρία Ράνια, μου διηγήθηκε την μικρή και όμορφη ιστορία για τις Αλκυονίδες Ημέρες

Εσείς ξέρετε την ιστορία; 
Ας σας τη διηγηθώ και γω με τη σειρά μου, με δικά μου λόγια (σας έχω πει ότι μισώ τα ιντερνικά copy paste):

Η Αλκυόνη ήταν μια όμορφη κοπέλα που παντρεύτηκε το βασιλιά Κύηκα. Ήταν ένα αλαζονικό ζευγάρι που πίστεψε ότι έχει περισσότερη λάμψη και δύναμη από το ολύμπιο ζεύγος του Δία και της Ήρας! Ο Δίας, για να τους εκδικηθεί, έπνιξε τον Κύηκα σε μια θαλασσοταραχή. Η Αλκυόνη θρήνησε πολύ το χαμό του άντρα της και ο Δίας τελικά συγκινήθηκε τη γυναίκα και τη μετέτρεψε σε πουλί! Τα αυγά της Αλκυόνης όμως, γεννιούνταν το χειμώνα και όχι την άνοιξη όπως όλων των άλλων πουλιών. Έρχονταν τα κύματα και εξαφάνιζαν τα αβγά από τα βράχια

Έτσι ο Δίας αποφάσισε, μερικές μέρες μέσα στη βαρυχειμωνιά να στέλνει ήλιο και ηρεμία ώστε η Αλκυόνη να μπορεί να κλωσάει τα αβγά της και να γεννιούνται τα πουλάκια της! 
Αυτές οι όμορφες, ζεστές και αισιόδοξες ημέρες του χειμώνα ονομάζονται, προς τιμή του μύθου, Αλκυονίδες μέρες!



Αυτή την όμορφη ιστορία διηγήθηκα σήμερα και εγώ με τη σειρά μου στους μαθητές μου και μετά την ζωγραφίσαμε. Μετά ο καθένας από τα παιδάκια πήρε έναν ρόλο και δραματοποιήσαμε την ιστορία με αυτοσχεδιασμό! Έχω στην καλλιτεχνική γωνιά της τάξης μας πολλά κουρέλια, φόδρες και άλλα υφάσματα και τα μικρά μου μεταμορφώνονται σε χρόνο ντε-τε σε καλλιτέχνες! Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολα μπορούν να αυτοσχεδιάσουν τα μικρά! 

Αυτά προς το παρόν, χαρείτε όσο μπορείτε αυτές τις όμορφες μέρες του χειμώνα μας! 

Κυρίως να ζεσταθεί η κάπως σφιγμένη ψυχολογία μας 
(από την επικαιρότητα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, τα δυσοίωνα, δηλαδή...)

Σας φιλώ γλυκά!

9 σχόλια:

  1. Αχ γιατί να μην έχω μια δασκάλα σαν και σένα όταν ήμουν μικρός?
    Θυμάμαι έντονα το δάσκαλό μου της τετάρτης και πέμπτης, έναν σχετικά νεαρό δάσκαλο (γύρω στα 30-35) που βαριόταν που ζούσε, όλη μέρα μας έβαζε να τραγουδάμε γαι να μην ασχολείται και είχε σχεδόν πάντοτε τα "μαγαζιά" του ξεκούμπωτα!

    Στην 6η όμως είχαμε δασκάλα με προοπτικές. Δυστυχώς όμως επειδή ο προηγούμενος δάσκαλος είχε αφήσει πολλά κενά (βλέπει τραγουδόντας δε μαθαίνεις και πολλά!), μας "έχωνε" συνεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι καλή που είσαι.... :-)
    Φιλί γλυκό :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ομορφο ποστ :)

    πρωτη φορα διαβαζω τον μυθο της αλκυονης. δεν ειχα ιδεα.
    λατερυω την μυθολογια μας!

    οι μαθητες σου πρεπει να ειναι πολυ τυχεροι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ζεσταθει και λιγο το κοκαλάκι μας ρε παιδι μου!
    Παγωσαμε πια!
    Αν και ερχεται αγριος μαρτης!

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συναδέλφισσα γεια σου!!!
    Ωραία η αναρτηση σου και ο μύθος της Αλκυόνης όπως μας τον διηγήθηκες...

    Ζώντας στην Ιεράπετρα έχουμε τη χαρά αυτές οι μέρες να είναι η καθημερινότητα μας και τα παιδάκια μια φορά που τους είχα πει το μύθο μου λενε :
    -Μα κυρία εδώ ο καιρός όλο καλός είναι.Που θα ξέρουμε οτι ηρθαν αυτές οι μέρες;

    Ωραια ιδεα και η εκπαιδευτικη σας εκδρομή. Εύχομαι να περάσετε όμορφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλκυονίδες ε? και γω που νομιζα οτι σχολασαμε με το θεμα χειμωνας και εβγαλα το μαγιο απο την ντουλαπα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν ξεμυαλίστηκαν μόνο τα πιτσιρίκια αλλά κι εμείς να φτιάξει λίγο το κέφι μας γιατί πολύ μαυρίλα έπεσε !!! καλώς σε βρήκα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tώρα εγώ ζήλεψα και πολύ θα ηθελα (χα...αν ξαναγινόταν να γυρίσει ο χρόνος πίσω...) να είμαι μαθήτριά σου
    :-)
    Καλώς σε βρίσκω στο όμορφο e-σπιτικό σου

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τη γνώμη σας παρακαλώ!