26 Ιανουαρίου 2011

H XAPA TOY COPY - PASTE!

Σήμερα το πρωί, την ώρα που ετοιμαζόμουν για το σχολείο, έριξα μια κλεφτή ματιά στα ενημερωτικά τηλεοπτικά μαγκαζίνο, όπως συνηθίζω άλλωστε να κάνω καθημερινά. 

Το μάτι μου, λοιπόν, έπεσε πάνω σε μια, ομολογουμένως, δυσάρεστη είδηση για το πένθος στο οποίο βυθίστηκε η οικογένεια του Πύρρου Δήμα μετά από ένα τροχαίο το οποίο κόστισε τη ζωή ενός ανιψιού του από την Πάτρα. 

Μπαίνοντας αργότερα στο google, για να μάθω λεπτομέρειες για το συμβάν, πληκτρολόγησα: 
το δραμα του πυρρου δημα τροχαιο  

και εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα, πάνω κάτω, ως εξής:


Και ενώ, μέχρι τότε, τα κίνητρά μου ήταν η ενημέρωση για το συμβάν, ξαφνικά έκανα μια εύκολη διαπίστωση... Δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση!

Παρατηρήστε την εικόνα που επισύναψα... 

όλα, μα όλα τα links, είτε τα "ειδησεογραφικά" sites, είτε τα blogs ενημέρωσης, είτε τα "κίτρινα" blogs, είτε τα απλά blogs, δημοσίευσαν το ίδιο κείμενο και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν να μπουν στον κόπο να αλλάξουν τουλάχιστον τον τίτλο του άρθρου! 

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνω το ίδιο πράγμα. Ιδίως την εποχή που το troktiko ήταν στις μεγάλες του δόξες τροφοδοτούσε εκατοντάδες blogs με κείμενά του, καθώς - όλοι μεν -  ασκούσαν αρνητική κριτική στον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων αλλά σχεδόν όλοι αναπαρήγαγαν αυτό που κατηγορούσαν. 

Και η "κοροιδία" απέναντι στον αναγνώστη, ξέρετε, δε σταματάει εκεί! 

Πολλές φορές βάζουν και αράχνη πάνω στα videos και τις φωτογραφίες, υποκρινόμενοι ότι έχουν την αποκλειστικότητα της είδησης ενώ τα έχουν οι ίδιοι προηγουμένως κλέψει από το youtube, τα κανάλια ή άλλα sites! Μα δεν είναι απαράδεκτο;

Θα έβρισκα τίμιο και αξιοσέβαστο σε ένα blog ενημέρωσης να παρουσίαζε μεν την είδηση αλλά προωθώντας οπωσδήποτε την πηγή, το link, του πρωτότυπου κειμένου! 

Και εν τέλει, πόσο εύκολα μπορούν να εκτεθούν όλα αυτά τα blogs και τα δημοσιογραφικά sites όταν δε μπαίνουν καν στον κόπο να επαληθεύσουν την είδηση πριν την αναπαράγουν σε posts τους! Λίγες ήταν οι φορές που χιλιογράφτηκε κάτι παντού μέσα στο Διαδίκτυο και κατόπιν αυτό διαψεύστηκε πανηγυρικά; 
Αυτό δεν είναι επικίνδυνο; 

Φανταστείτε να προωθήσω αυτή τη στιγμή μια είδηση που να λέει για παράδειγμα:

Έκτακτη είδηση - Φωτιά σε πολυκατοικία στην Αθήνα - φόβοι για 4 νεκρούς 

και να το σπείρω σε 10 sites/blogs τέτοιου είδους! Μα, δε θα μπουν καν στη διαδικασία επιβεβαίωσης και θα το δημοσιεύσουν γεμάτη λάγνα ικανοποίηση για αποκλειστικότητα και για πολλά clicks!
 Και μη μου πείτε ότι δε συνέβη ποτέ αυτό!

Υπάρχουν άτομα που trollάρουν ασύστολα τέτοια blogs, στέλνοντας δήθεν ειδήσεις για δημοσίευση και εκείνα τσιμπάνε και τα δημοσιεύουν αμάσητα!
Πέφτει πραγματικά πολύ γέλιο εκεί! 

Πάντως, εμείς που σερφάρουμε καθημερινά και το βλέμμα μας πέφτει σε εκατοντάδες σελίδες, ας είμαστε και λίγο υποψιασμένοι! 
Και όσοι από μας γράφουμε, ας γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί! 

Εγώ προσωπικά λατρεύω τα blogs που οι συγγραφείς τους αυτοσαρκάζονται ή περιγράφουν ιστορίες της καθημερινότητάς τους! 
Επίσης μου αρέσουν τα blogs με θεματολογία, πχ. tribute to the 80s!
Και φυσικά υποστηρίζω όποιον τολμάει να βγάζει όλο του το είναι και την αλήθεια του μέσα από τα κείμενά του! 
Ζήτω η δημιουργική γραφή! 

Σας φιλώ! 


3 σχόλια:

  1. Έχει συμβεί ακριβώς αυτό που λες. Μία φάρσα σε ενα blog κατέληξε από τις πολλές αναδημοσιεύσεις και τη μη εξακρίβωση των δημοσιογράφων ως θέμα στα δελτία ειδήσεων...

    http://anything-but-nd.blogspot.com/2008/12/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάσου!
    Αυτό που μόλις μοιράστηκες μαζί μου είναι ανατριχιαστικό! Δείχνει δηλαδή το τι παραπληροφόρηση και προπαγάνδα δεχόμαστε κάθε βράδυ στα δελτία των 8 από όλους αυτούς τους πουλημένους δημοσιοκάφρους!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τη γνώμη σας παρακαλώ!