15 Δεκεμβρίου 2010

Δασκάλα μου, τι μου δίδαξες;

O Bίλχεμ Ράιχ, φιλόσοφος κι επαναστάτης, σε ελεύθερη μετάφραση, στο πόνημά του " Άκου Ανθρωπάκο" έλεγε:

" Ένα κράτος προοδεύει και πάει μπροστά μόνο, όταν οι εκπαιδευτικοί πληρωθούν για τον κόπο τους, παραπάνω από όλους τους άλλους εργαζόμενους. Αυτό όμως δε θα γίνει ποτέ. 
Δε θα γίνει, γιατί οι κυβερνώντες σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο χορτασμένος δάσκαλος μπορεί να ανοίξει τα μυαλά των μαθητών και τους κάνει ικανούς να σκέπτονται.
Αν όμως μάθουν να σκέπτονται, θα μάθουν να αξιολογούν. 
Αν αξιολογούν, θα διαπιστώσουν, ότι από τους κυβερνήτες τους οι περισσότεροι είναι κατώτεροι από αυτούς. Τότε θα τους απομυθοποιήσουν και θα τους καταργήσουν, αφού δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λαού τους. Άρα, ο δάσκαλος δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τόσα χρήματα, ώστε ποτέ να μη φτάσει στο σημείο ο λαός να καταργήσει τους πολιτικούς !"

Το αναπαράγω απλά και μόνο γιατί στο διαδίκτυο έχω διαβάσει τόσα πολλά αίσχη για το επάγγελμά μου, για το μισθό μας, για τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της χώρας...

Ευχαριστώ δε θα ακούσουμε ποτέ που δίνουμε την ψυχή μας για τους μαθητές μας, που καλύπτουμε κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό αυτού του τόπου, που θυσιάζουμε την προσωπική μας ζωή, μακριά από τα σπίτια μας, που στηρίζουμε αφιλοκερδώς κάθε άπορη οικογένεια και κάθε πληγωμένο παιδάκι, που δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα κάθε μισθολογικό πετσοκόψιμο την ίδια στιγμή που το μηνιαίο μπάτζετ μας δε μας επιτρέπει να φυλάξουμε μια πενταροδεκάρα, που αγαπάμε αυτά τα παιδιά σαν να τα γεννήσαμε, που ευχαριστιόμαστε ακόμα και αν καταφέραμε να διδάξουμε σωστά το τ και το ο, το 1 2 3, που αυτά σας φαίνονται βλακείες και τα υποτιμάτε...

Και αν θεωρείτε ότι ο δάσκαλος είναι απλά δασκαλάκος και το έργο που πράττει δεν αξίζει αξιοπρεπούς μισθού ή αναγνώρισης, να σας υπενθυμίσω ταπεινά ότι η δημοτική εκπαίδευση είναι η βάση όλου αυτού του συστήματος της Παιδείας.
Αν η πολιτεία συνεχίζει να μειώνει τα κονδύλια, τις επιχορηγήσεις και τα κίνητρα σε λίγα χρόνια λίγα θα ξέρουμε για το ποιοι είμαστε και πού πάμε. 
Σε αυτόν τον τόπο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ορισμένο να παράγει πιόνια, ΕΜΕΙΣ οι δάσκαλοι θέλουμε να προάγουμε ΠΝΕΥΜΑ. 

Η γνώση φέρνει δύναμη και αφύπνιση. 

Βοηθήστε μας να το κάνουμε...

1 σχόλιο:

  1. ο φιλόσοφος καλά τα έλεγε για αυτό και οι περισσότερες κυβερνήσεις προτιμούν να έχουν τους εκπαιδευτικούς τους "δασκαλάκους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τη γνώμη σας παρακαλώ!